De 6. FIS vinterleker

De 6. FIS vinterleker ble arrangert i Oslo i 1930 og har senere fått status som VM.

1930: Norsk suksess
Norge hadde vært motstander både av å arrangere vinterleker 1924 og VM (FIS-renn) fra 1925. Da Oslo nærmest ble påtvunget arrangørrollen i 1930 ble den en langt større suksess enn konservative skiledere hadde forestilt seg. De ville bevare eksklusiviteten for Holmenkollen.
Både sportslig og publikumsmessig ble konkurransene i fire grener norske fulltreffere, mens kvinner fortsatt måtte vente til 1952 før de slapp til i mesterskap.
Arne Rustadstuen ble mesterskapets forgrunnsfigur med gull på 18 km og sølv på 50 km. Men han skulle vunnet begge. Under den spennende sekundstriden mot svensken Sven Utterstrøm rotet en overivrig amatørfotograf seg ut i løypa og kolliderte med Rustadstuen som gikk overende og ble liggende fortumlet på bakken. Antagelsene gikk på at nordmannen tapte et minutt og sluttiden viste at Utterstrøm vant med 53 sekunder.
Hans Vinjarengen dominerte internasjonal kombinertsport fra 1928 til 1938 og vant en suveren seier i 1930 da det fulgte ytterligere 20 nordmenn nærmest på resultatlisten. En uhyggelig demonstrasjon i den norske paradegrenen.
Hoppseiren gikk overraskende til Gunnar Andersen som dermed snek seg inn i en lang internasjonal seiersrekke mellom Ruud-brødrene og Reidar Andersen. Totalt vant Norge tre gull, fire sølv og to bronser, mens Sverige fikk ett gull.

Resultater 1930

Langrenn 17 km
1 RUSTADSTUEN Arne NOR
2 BRODAHL Trygve NOR
3 LAPPALAINEN Tauno FIN
4 HOVDE Kristian NOR
5 SAARINEN Veli FIN
6 LAPPALAINEN Martti FIN

Langrenn 50 km
1 UTTERSTRÖM Sven SWE
2 RUSTADSTUEN Arne NOR
3 PAANANEN Adiel FIN
4 LAPPALAINEN Martti FIN
5 VANGLI Martin Peder NOR
6 SAARINEN Veli FIN

Kombinert
1 VINJARENGEN H. NOR
2 SKAGNES L. NOR
3 LUNDE K. NOR
4 BELGUM P. NOR
5 HOLMEN Kr. NOR
6 MURUAASEN Öj. NOR

Hopp
1 ANDERSEN G. NOR
2 ANDERSEN R. NOR
3 RUUD S. NOR
4 NöCKLEBY E. NOR
5 RYLANDER E. SWE
6 ULLAND O. NOR