Architecture of the pavilion

VM-paviljongen ovenfra_400x266_cropped_231x221
The WCS pavilion
The architectural form of the World Championship pavilion units Norwegian tradition and modern design
Skranke_230x279_cropped_226x249
The front desk
Spisebord 1
Lunch area 1 st floor
Møterom 1. etasje
Meeting room 1st floor

Location of the pavilion
The pavilion has been designed to occupy the upper corner of 7th June Square (7. juni-plassen).The existing characteristics of the square have been taken into account, so as to enhance the quality of the location, as have existing traffic, lines of communication and sight lines from the Palace to Akershus Fortress and Rådhusplassen. The facades towards Henrik Ibsens Gate and the Ministry of Foreign Affairs have a warm oak facing to convey a calm and enclosed feel.

Three sections
The pavilion has been designed as a taut, three-sectioned building, with two clear rectangular volumes joined by an open, curving connection.
The intention of the architects is to define the square by opening the pavilion towards an inner space and to create an intimate meeting place around the statue of King Haakon.
The building itself opens towards an inner courtyard with glass facades to the full height of the building. The glass facades have a living, active feel, presenting the face of the world championship organisers to the outside world. Information about the ski world championships will also be conveyed here.

Focus on the roof
The roof is faced with slates and essentially represents the building’s fifth facade. Special attention has been paid to the roof, since it is in full view of the upper floors of the surrounding buildings. The roof harmonises with the paving of the square.
The plexiglass and fibre optic slits in the facades towards Henrik Ibsens Gate and the Ministry of Foreign Affairs have been inspired by the landscape and by icicles. They are intended to give the facade a structure, which, in a sober manner, gives life to the urban surroundings while reflecting all the light from the street.
 
Modular and eco-friendly
Environment and ecology are important aspects of the building. The pavilion has been designed and built in solid wood from Moelven and, since it is a temporary structure, it is easy to set up and dismantle.
All parts of the building were delivered to the site as building blocks and screwed together on site. Visible screws in the facade make it easy to dismantle the building. The modular principle has made for an unusually fast and precise building time, almost without creating waste. Each part of the building may be put up separately or together and may be used for many functions, such as office, summer house or studio. The lift can be entirely recycled for use in another building.
 
Artistic decoration
The decoration of the laminated timber columns in the entrance has a unified composition of colour and harmony, the shapes and colours of which can create associations with movement, streamlining, sports clothing and elegance. They provide the building with a prominent, colouristic element that maintains a one-to-one scale with the architecture.
In a simple, decorative approach, the laminated timber columns of the entrance are painted in clear zones on the surfaces of the sides. The painted surfaces have a uniform location, but differ in form and colour from column to column, so as to give the space a dynamic. The colours have been harmonised by the designers of the world championship profile: Brandlab Oslo.
 
 
Facts about the World Championship Pavilion
  • The City Government has temporarily assigned 7. Juni Plassen to the Ski World Championships 2011
  • The pavilion is an information office for the general public, as well as housing the world championship organisation
  • Arthur Buchardt is investor and has commissioned the building
  • The pavilion was designed by Snøhetta
  • Artistic decoration is by Malene Landgreen
  • The total floor area is about 300 m2 on two stories
  • Office furniture is by Montana, office chairs by Sava, lighting by Flos and regatta chairs by Hødnebø.
  • All the rooms have been named after places in Holmenkollen, such as Gratishaugen, Kongetribunen and Besserudtjernet
  • The pavilion will be dismantled in spring 2011 after the World Championships have finished. There will be no damage to the ground, since the pavilion rests on a membrane.
Download an flyer with information about the pavilion here:

 

Related articles