Beskjedent og naturnært idrettsanlegg

Holmenkollen nasjonalanlegg får en helhetlig design og en utforming som gjenspeiler skiidretten som en utendørsgren. Nærhet til skogen og bruk av eksisterende naturmaterialer er viktig, likeså at anlegget fungerer for alle brukere også etter VM.

- Publikum og tv-seerne skal se skogen og norsk vinter. Men de skal også se løperne i aksjon og utsikten til byen. Vi vil med nennsom hånd hogge litt skog, men også plante ny. Tilknytningen til skogen og naturen er sentral i vår helhetstenkning, sier Lars Flugsrud i Grindaker Landskapsarkitekter og fagansvarlig for landskapsarkitekturen i Holmenkollanlegget.

Kun stedets materialer 
Han forteller at det er tatt et viktig arkitektonisk valg: Holmenkollbakken skal være et spenstig monument hvor ny teknologi og nye materialer tas i bruk. Resten av anlegget, slik som langrennsarenaen, Midtstubakken og byggene i tilknytning skal være beskjedne og naturnære.
- De fleste av byggene vil ligge under bakken, og en del konstruksjoner vil bli kledd i nordmarkitt, som er den steinen som alt finnes der. Vi skal bruke stedets eksisterende materialer og ikke transportere materialer verken ut eller inn, sier landskapsarkitekten.
 
Flugsrud, som blant annet har vært med å utforme Olympiaparken på Lillehammer og den forrige utbyggingen av langrennstadioen i Holmenkollen, er trygg på at det blir et vakkert anlegg som ikke bare er tilpasset selve VM arrangementet i 2011, men som også egner seg til etterbruk for langrennsløpere, hoppere, skiskyttere og alle andre.