Ski Team

For skiløperne er Oslo-VM selve desserten!

Langrennsløperne har tre mål foran seg, hvorav VM i Oslo er det siste og det de gleder seg mest til. Sportssjef Åge Skinstad oppfordrer publikum til å møte opp i Kollen. Da kan de norske utøverne gå opp mot 30 sekunder fortere.

Ski-VM i Oslo i 2011 er allerede nå i hodet på utøverne, trenerne og apparatet rundt landslagene i langrenn.
- Vi jobber etter en treårsplan hvor vi har tre mål. Først VM i Liberec, deretter OL i Vancouver og til slutt VM i Oslo. På samme måte som med en god treretters middag, så gleder vi oss selvfølgelig mest til desserten. Den er jo alltid best, sier Åge Skinstad, sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund.

Han forteller at utøverne er svært opptatt av VM på hjemmebane, og at ingen på dagens landslag i langrenn har planer om å gi seg før 2011.
- Det landslaget vi har i dag vil være stammen for laget som stiller i VM i Holmenkollen. Dette er jo en enorm gulrot for oss alle.
 
Publikum må hjelpe til
Sportssjefen frir allerede nå til det norske publikummet, ikke bare for å skape en folkefest, men for å hjelpe de norske utøverne til å yte maksimalt.
- Det er viktig at publikum strømmer til og heier frem langrennsløperne langs hele løypa. Om det ikke er en eneste folketom glippe ute i skisporet, tror jeg de norske utøverne kan gå opp mot 30 sekunder fortere, sier Skinstad engasjert.
I forkant av verdensmesterskapet på hjemmebane, vil de ha treninger i rom med mye støy, nettopp for at utøverne skal venne seg til all heiingen og ropingen.
 
Ski, teknikk og utholdenhet
Planen til landslagene i langrenn er å gjøre det godt i OL i Vancouver, for deretter å videreføre grunnlaget, arbeidet og resultatene til Oslo året etter.
- For å lykkes må vi ha bedre ski, bedre teknikk og samtidig ha gjort maksimalt på utholdenhetstrening, sier Skinstad.
Derfor jobber langrennstroppen med tre hovedprosjekter:
  1. Ski – dvs. smøring, prepping og utplukking av ski
  2. Teknikktrening, med spesiell fokus på skøyting
  3. Utholdenhet, blant annet høydetrening
Verdensmester mellom 25-33 år
Skiløperne utvikler seg til verdensmestere i aldersperioden mellom 20 og 35 år. Eksempelvis var Astrid Uhrenholdt Jacobsen 20 år da hun vant sitt første individuelle VM-gull, mens Oddbjørn Hjelmeset var 35 år. Det er likevel vanligst for en skiløper å bli verdensmester mellom 25 og 33 år, forteller Åge Skinstad.