Fra OL i Vancouver til VM i 2011

2009-12-15
Aalberg_700x466
John Aalberg (foto: Christian Ruscetta, Ski-VM 2011)
John Aalberg (49) har enorm erfaring fra en rekke stillinger i OL- og VM. Dette får Ski-VM 2011s organisasjon nyte godt av når han begynner som sportssjef i april neste år.

Aalberg jobber for tiden som sjef for de nordiske arenaer og grener (ski-skyting, hopp, kombinert, langrenn) i Vancouvers OL-organisasjon, og vil starte opp i Ski-VMs organisasjon i Oslo når de olympiske og paralympiske lekene er over i mars. Aalbergs sportsfaglige bakgrunn er intet mindre enn imponerende. Han har deltatt på seks olympiader, to som aktiv utøver, og fire som sentral medarbeider i de forskjellige OL-organisasjonene. I seks år var han sjef for utviklingen av skiskyting og langrennsarenaen til OL i Salt Lake City. Han har også jobbet som konsulent for Det internasjonale skiforbundet (FIS) i tre verdensmesterskap, og er i kraft av sin ekspertise på nordiske grener regnet som en av de mest erfarne på sitt felt i verden.

Forskjell og likhet mellom OL og VM
Aalberg legger ikke skjul på at det er en del forskjeller mellom å jobbe med et gigantisk olympisk prosjekt og et VM på ski.

- OL er som å arrangere minst 14 ski-VM samtidig. Hele organisasjonen er enorm, vi teller 2000 ansatte i Vancouver-OL. Ski-VM i Oslo har 20 ansatte. Men på arenanivå er forskjellene mye mindre. Tar du for eksempel mitt ansvarsområde i OL, som er hopp, skiskyting og langrennstadionene, så er forskjellene til VM i Oslo mindre, sier han, og legger til:

- Det kommer for eksempel til å bli mange flere tilskuere på hopp og langrennsstadionene i Oslo enn i Vancouver. Det vet vi allerede nå.

Det å jobbe i en stor og tung organisasjon som Vancouver-OL medfører ifølge Aalberg også mer byråkrati og mer kompliserte beslutningsveier.

- Dessuten er den canadiske staten i langt større grad involvert, det samme er Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Norskamerikaner
Aalberg er opprinnelig fra Trøndelag, men gjorde amerikaner av seg da han stiftet familie etter å ha studert til dataingeniør i Salt Lake City, USA. Han har nå bodd i USA og Canada i 25 år, og jobbet 10 år innen databransjen, før han i 1997 begynte i OL-organisasjonen i Salt Lake. Som aktiv utøver representerte John Aalberg USA under OL i Albertville i 1992 og på Lillehammer i 1994, men har også medalje fra norgesmesterskap innen langrenn tidlig på 1980-tallet.