Flotte tv-bilder vil bli vist verden over

2010-04-21
Ola Fagerheim, Fiona Martinelli, Odd Kaldefoss
Ola Fagerheim, sjefsproducer i NRK (t.v.), Fiona Martinelli, EBU-delegat, og Odd Kaldefoss, prosjektleder for NRK Host Broadcaster VM-prosjektet
NRK, vertskringkaster for ski-VM, arrangerte i midten av april - sammen med Ski-VM 2011 - et planleggingsmøte med de viktigste internasjonale tv-kanalene. NRK vil produsere fantastiske tv-opplevelser. Mer enn 100 tv-kameraer skal benyttes.

Plassering på NRKs 114-116 tv-kameraer er allerede bestemt, fordelt på fire sentrale VM-områder: Holmenkollbakken, Midtstubakken, langrennsstadioen og Universitetsplassen - hvor medaljeseremoniene finner sted.
- Vi ønsker blant annet å ha sportsbilder som også viser utsikten mot byen. I noen tilfeller har vi kuttet trær og utvidet sporene for å få perfekte tv-bilder, sier sjefsprodusent Ola Fagerheim i NRK.

Han forteller også entusiastisk at de siste 200 meterne av langrennsøvelsene blir unik tv, ettersom det nå er lagt inn en liten bakke inne på stadion.
- Det betyr at flere av løpene kanskje avgjøres i denne bakken, og at løperne har unormalt stor fart inn på oppløpssiden, forklarer Fagerheim.

Fem internasjonale kringkastere
De tekniske tilbudene og tjenestene som NRK og Ski-VM 2011 tilbyr de internasjonale kringkasterne, ble svært godt mottatt på planleggingsmøtet. Her var østerriksk, finsk, tysk, italiensk og svensk rikskringkasting representert, i tillegg til FIS og den europeiske kringkastningsunionen (EBU). Også NRK, i egenskap av nasjonal kringkaster, hadde en større delegasjon på møtet.

- Alle som planlegger egne, større tv-produksjoner, med unntak av Sveits, var til stede på vårt såkalte World Broadcasters Meeting. Til sammen hadde vi rundt 70 deltakere på møtet, og tv-delegatene fikk dessuten en omvisning i Holmenkollen i strålende vårsol. Vi fikk svært positive tilbakemeldinger på møtet og venter endelige bestillinger innen 1. juni, sier informasjonssjef Helene Amlie i NRK Sport.

Bestillingene gjelder alt fra egne kameraposisjoner, kommentatorbokser, strøm, møbler osv.
 

Fakta
  • NRK er av EBU (European Broadcasting Union) utnevnt som vertskringkaster (Host broadcaster) for ski-VM i Oslo 2011.
  • Som vertskringkaster er NRK ansvarlig for å produsere internasjonale lyd og bilder live fra alle konkurranseøvelser og fra medaljeseremoniene.
  • Som vertskringkaster er NRK også ansvarlig for å tilby tekniske fasiliteter og tjenester til lokale kringkastere som har fått tillatelse fra EBU om å dekke ski-VM i Oslo.