Athlete

Godkjente verdens hardeste skiløype

2009-10-12
En delegasjon fra det internasjonale skiforbundet (FIS) inspiserte 9. oktober løypenettet i Holmenkollen. Den gamle skihelten Vegard Ulvang, som leder langrennskomitéen i FIS, var meget godt fornøyd med traséen, som både blir hard og publikumsvennlig.


I løypa: FIS-delegasjonen står her i løypa sammen med folk fra Ski-VM 2011. Fra venstre: Bente Skari (rennleder Ski-VM 2011), Jürg Capol (FIS Race Director), Vegard Ulvang (leder langrennskomitéen i FIS), Karl-Heinz Lickert (sertifiseringsansvarlig FIS), Tiit Pekk (Teknisk Delegat for VM og prøve-VM) og Lasse Ottesen (fungerende sportssjef Ski-VM 2011). Foto: Christian Ruscetta, Ski-VM 2011

 

- Jeg tror vi kan slå fast at femmilsløypa i Kollen er verdens hardeste. Det er den løypa i World Cup med mest høydeforskjell, den har ekstreme motbakker og rå utforkjøringer, sier han.

På grensen av hva FIS aksepterer
Løypa er ifølge Ulvang opp mot grensen av hva FIS aksepterer. Med sine tre olympiske gullmedaljer, to VM-gull, to OL-sølv og én OL-bronse, er det utvilsomt en mann som vet hva han snakker om. På spørsmål om han fortsatt går fem mil på ski, svarer den meritterte skiløperen med et glimt i øyet:
- Ja, uten noen problem, og uten stoppeklokke!

Skiller seg ut i hele verden
Det var en blid og fornøyd Ulvang, som nærmest strålte om kapp med sola da han gikk gjennom løypa denne flotte formiddagen i Kollen. Med seg hadde han representanter fra FIS, Skiforeningen, Ski-VM 2011, Norges Skiforbund og pressen.

Han sier at Holmenkollen skiller seg ut fordi det blir et helårsanlegg, i motsetning til andre langrennsarenaer verden over, som stort sett er basert på provisorier.
- Løypenettet er jo tilrettelagt hele året. På sommeren blir det terrengsykling, og på vinterstid kan alle benytte skiløypene utenom mesterskap, sier Ulvang.

Publikumsvennlig femmil
Femmilsløypa er ombygd for å gi tilskuerne en bedre opplevelse. Før i tiden gikk femmila over lengre strekninger inn i marka, men er nå lagt om til en 8,3 kilometer lang trasé, som skal gåes seks ganger. På den måten passerer løperne tilskuerne mange ganger, noe som sannsynligvis gjør femmila ytterligere interessant for publikum.

Spektakulære TV-bilder
Løypa har i tillegg en visuell ramme som gjør den til kanskje verdens mest spektakulære. På noen av delene kan nemlig hovedstaden og fjorden beskues i panorama. NRK skal ha sine kamerapunkter i posisjoner som gjør at TV-seerne får en unik opplevelse med flott natur og topp sportslige prestasjoner, krydret med utsikt over hele byen som bakgrunn.

FIS har nå godkjent løypa til World Cup (prøve-VM) i mars neste år.
 


Femmila: Fra femmilsløypa opp mot Frognerseteren (foto: Christian Ruscetta, Ski-VM 2011)


Spektakulært: Utsikten fra løypa er spektakulær (foto: Christian Ruscetta, Ski-VM 2011)