Opplevelse i sentrum

Ledergruppen_aasne_150x225
1. september 2007 tiltrådte Åsne Havnelid stillingen som administrerende direktør i VM 2011, etter å ha blitt valgt blant 50 kandidater. Nå skal hun sammen med sin administrasjon, 2500-3000 frivillige, Oslo kommune, aktører innen idretts-Norge og mange andre lage verdens råeste VM i nordiske grener.

Åsne Havnelid ble valgt fordi hun har en meget relevant og god kombinasjon av idretts- og næringslivsbakgrunn. Hun har hatt krevende lederstillinger, og vi gleder oss til å samarbeide med henne for å gjøre Ski-VM 2011 til en folkefest”, sa styreleder i VM 2011 AS Svein Aaser da han kunngjorde at Åsne ble den nye VM-sjefen.

Selv ble Åsne kjempeglad da hun fikk jobben, ikke minst fordi hun nå får brukt seg selv innenfor områder hun brenner for.

– Idrett er fantastisk spennende og vinteridrett står jo den norske sjelen veldig nær. Denne jobben gir meg mulighet til dra nytte av 20 års erfaring fra idretten kombinert med næringslivsjobbing de siste 3 årene. Jeg håper et VM i Oslo i nordiske grener vil bidra til økt interesse for skisport og rekruttering i Norge, og at det vil virke særlig motiverende for barn, unge og norske talenter å ha et VM på hjemmebane. For vi trenger gode norske utøvere også i tiden fremover, sier hun.  

Mer enn ”bare” VM
Selv om forberedelsene er på et forholdsvis tidlig stadium har Havnelid klare ambisjoner om hvordan VM 2011 skal bli og huskes i ettertid.
– Vi skal gi verden en følelse av at Oslo er selve vinterhovedstaden i Europa, og at VM gir en opplevelse for hele familien. Dette er ikke bare et skirenn men også en arena for andre aktiviteter og kulturarrangementer. Vi må dessuten huske på at effekten av VM varer mye lenger enn selve arrangementet i seg selv. Hele Holmenkollanlegget rustes opp og skal bli tidsriktig og moderne; hensikten er at de skal brukes i World Cup renn i mange år fremover – og være til glede og nytt for alt fra barn og unge til mosjonister og turgåere, sier Havnelid.

Hun er også overbevist om at et VM i Oslo vil påvirke turismen til hovedstaden. 
– Holmenkollen er i dag det tredje mest kjente idrettsarrangementet i verden, med en million besøkende årlig. Nye Holmenkollen vil (forhåpentligvis) tiltrekke seg enda flere turister i årene fremover, sier Havnelid.
 
Sterk dugnadsånd
VM 2011 er tuftet på frivillighet og det trengs inntil 2500-3000 frivillige for å få hjulene til å gå rundt. I løpet av høsten og vinteren 2008 skal det rekrutteres funksjonærer til 10 til 12 faggrupper – ikke bare innen sport, men også til områder som trafikk, sikkerhet, helse og innkvartering – for å nevne noen. Hver gruppe vil bestå av 4 til 6 personer, som igjen tilknytter seg spisskompetansepersoner. Gruppene vil få klare oppdrag, for deretter å skulle utforme en operasjonsplan for sitt område.
– VM er en nasjonal satsing som krever at vi klarer å kompetanseutvikle folk på en tidsriktig måte. De frivillige er VMs ansikt utad, og jeg har en drøm og bønn om at mange bedrifter vil være med på denne dugnadsinnsatsen og gi sine medarbeidere mulighet til å delta som frivillig både før og under VM – og gi dem lønn i perioder. Jeg håper de ser at dette kan fungere som en fin medarbeider- og eventuelt lederutvikling, som også arbeidsgiver vil ha nytte av etterpå. Bedrifter må se at dette er en vinn-vinn situasjon, sier Åsne Havnelid.
 
Mange aktører – ett lag
I tillegg til å engasjere alle de frivillige, ser Åsne Havnelid frem til å dyrke samspillet med anleggseier Oslo kommune, Norges Skiforbund og Skiforeningen, aktører innen næringsliv og politikk – og etter hvert også sponsorer.
– Det er mange som er involvert i VM, men alle ønsker at vi skal ha et VM i Holmekollen, så målet er det samme. Og selv om det kan bli utfordrende, og ikke alle bestandig har lik vei til målet, så er jeg sikker på at vi vil komme dit sammen. Jeg opplever et veldig engasjement fra alle aktører, og alle har vi et brennende ønske om at vi sammen skal skape et flott skiarrangement!
 
 
Om Åsne Havnelid
  • Utdannet siviløkonom og har bred erfaring fra næringsliv og idrett
  • Leder for 1800 kabinansatte i SAS Braathens/ SAS Norge, der hun har vært sentral i arbeidet med sammenslåingen og integrasjonen mellom de to selskapene.  
  • Assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen, og nestleder for den norske OL-troppen i fem olympiske leker.
  • Daglig leder på Toppidrettsenteret
  • Rektor på Norges Toppidrettsgymnas.
  • Lang og bred erfaring med lederutvikling og prestasjonskulturprosesser i næringslivet, blant annet i regi av Olympiatoppen og Senter for Prestasjonsutvikling (SPU).