En inkluderende folkefest i hovedstaden

2009-03-06
Fabian Stang
Fabian Stang

Oslos ordfører Fabian Stang sitter i Hovedkomiteen for Ski-VM 2011. Han er sterkt involvert og engasjert i planleggingen av arrangementet, som han mener vil bety enormt mye for byen.

 

– Å skulle arrangere et Ski-VM innebærer en masse utgifter for Oslo kommune, sier ordføreren med et smil. – Oslo kommune må betale regningen for å oppgradere anleggene, og vi er opptatt av at pengene brukes på en god måte slik at det ikke blir overskridelser. Jeg ser også for meg at dette – i tillegg til å bli et flott idrettsarrangement – skal bli en folkefest hvor flest mulig går opp til arenaene, og hvor man gleder seg både over sportslige aktiviteter, og det å være sammen i en sånn opplevelse.

 

”Verdens Vinterhovedstad”

Oslo er verdens eneste hovedstad som har anledning til å arrangere et VM på ski. Fabian Stang håper klimaendringene blir tatt så alvorlig at Oslo også i fremtiden kan forbli en stolt vinterby.

 

– Det å offisielt bli kalt for ”Verdens Vinterhovedstad” ville jeg tatt som et stort kompliment. Men jeg tror samtidig denne type begreper må vokse frem av seg selv. Dersom vi gjennomfører VM på en god måte, slik at vi får mange som har lyst til å komme og oppleve det selv, så tror jeg vi blir det etter hvert.

 

Inkluderende og miljøvennlig

I følge ordføreren vil Oslo kommune vektlegge at VM i 2011 blir et omfattende arrangement der det skjer noe flere steder i byen, slik at det blir en stor opplevelse både for byens befolkning og tilreisende.

I tillegg er miljøaspektet viktig.

 

– Ski-VM 2011 skal i tillegg til å være en idrettsbegivenhet, være et miljøprosjekt. Å skape interesse rundt arrangementet på miljøsiden blir dermed en viktig oppgave. Et annet fokus blir å få med hele Oslos befolkning. Cirka 25 prosent av innbyggerne her i byen er ikke født med ski på bena, og vi skal ikke tvinge noen til å gå på ski, men det å føle seg inkludert i den festen og i den opplevelsen vi skal ha, det er jeg opptatt av at alle skal. Så det blir en viktig bit, sier Stang.

 

Samtidig understreker han at motivasjonen blant folk i Oslo skal vokse frem over tid mot VM, og han mener OL på Lillehammer er et forbilde i så måte.

 

– På Lillehammer så vi hvordan de frivillige ble trukket inn og var stolte og glade over å få gjøre en innsats for landet og byen sin. Det håper jeg vi skal få til i Oslo også. Og vi kommer nok til å trenge så mange frivillige at vi må gå utenfor Oslos grenser; jeg ser for meg at vi via humor og glede skaper et fellesskap som gjør at flest mulig har lyst til å være med. I likhet med Lillehammer må vi lage opplevelser som kan formidles via TV til hele verden fra publikums side også, sier ordføreren.  

 

Et forbilledlig arrangement

Selv om det fortsatt er tre år til Ski-VM i Oslo, er Fabian Stang tydelig på hvordan han ønsker at VM skal huskes i ettertid.

 

– Det å være en god sportsmann går ut på ikke å jukse. Jeg ønsker at vi får et VM som er preget av ”fair play”. Å formidle et slikt verdisyn er viktigere enn rundetider og hopplengder. Videre ønsker jeg at vi med VM i 2011 kan være et foregangsland i å vise denne type arrangements potensial til å trekke alle med. For det er vår tids store utfordring at vi gjør suksess på mange områder, men samtidig sliter med å få med alle. Så hvis vi kan vise verden via dette arrangementet at i Norge så er man genuint opptatt av at det skal være en verdig plass for hver enkelt med god sportstånd og god medmenneskelighet, så vil det være flott.

 

Kos fremfor konkurranse

Når det gjelder Stangs egne skiferdigheter er han ingen konkurransemann, men han er likevel veldig glad i å gå langrenn.

 

– Jeg synes det å få lov til å komme ut i de områdene vi har rundt denne byen, som jo tross alt bare er 20 minutter unna sentrum med trikken, og føle den frihet og stolthet som det å få lov til å gå i marka her på ski med masse sne på trærne og helt stille og fredelig så nær byen, det er en fantastisk opplevelse! Men når det skal konkurreres liker jeg å se på andre, og når det skal koses da liker jeg å gå alene!