Kvinnecomeback i langrennsidretten

2009-03-06
Bente Skari
Bente Skari
Langrennsstjerne og tobarnsmor Bente Skari er et viktig bidrag på Ski-VMs strategisamlinger, men hun har flere skiben å stå på: Høsten 2007 ble hun engasjert som Norges første kvinnelige rennleder i langrenn, en jobb hun har store forventninger til. Hun er dessuten med på et prosjekt i regi av Skiforbundet, hvis mål er å få frem flere kvinnelige ledere og trenere.

En rennleder har mange funksjoner – alt fra å planlegge og delta på møter og arrangementer, til å tilrettelegge for at arrangørene har alt under kontroll for å kunne utføre sine oppgaver, både hva angår folk og utstyr. Da Bente Skari ble tilbudt vervet var hun først i tvil om hun skulle takke ja. I dag er hun sikkert på at hun valgte riktig.

 

– Jeg er generelt interessert i idrett og spesielt langrenn, men det å være trener har ikke fenget meg i det hele tatt. Jeg tror det krever for mye, du må involvere deg så veldig, og jeg tror ikke jeg klarer å gi så mye som jeg synes at en trener bør gi. Men jeg synes det er artig med arrangement, og da jeg ble spurt om å bli rennleder tenkte jeg at det hørtes spennende og utfordrende ut. Jeg tror jeg kan lære utrolig mye av det, sier Skari.

 

Norges første kvinnelige rennleder har gått i lære hos rennleder Hermod Bjørkestøl, og er i høy grad kvalifisert for jobben. Ikke minst fordi hun kjenner skisporten så godt fra da hun selv var aktiv utøver.

 

– For å bli rennleder må du være langrennsinteressert og ha en viss bakgrunn enten som Teknisk Delegert (TD), trener eller hatt skipolitiske verv, slik at du kjenner litt til internasjonal skipolitikk. Den erfaringen har jeg fått gjennom å være løper. Men jeg må også være TD i tillegg til rennleder, for å oppdatere meg på regler og hva som foregår, sier Bente Skari.

 

Skiforbundets kvinneprosjekt

2008 blir et hektisk år for den tidligere OL-vinneren. 8. mars stiller Skari som rennleder for World Cup i langrenn i Holmenkollen, og hun skal også være TD for Norges Cup, og assisterende TD på Tour de Ski i Tsjekkia. Samtidig er hun opptatt av at flere kvinner tør å satse på lederstillinger innen skiidretten etter at de har lagt opp, til tross for at de stifter familie.

 

– Høsten 2006 satte Skiforbundet i gang et prosjekt som går på å få frem flere kvinnelige ledere og trenere i langrennsidretten. I denne prosjektgruppen sitter Guri Hetland, Kristin Felde, sportsjef i langrenn Åge Skinstad og koordinator Per Nymoen, foruten meg selv. Mye av det vi har kommet frem til på gruppeoppgaver om hvorfor kvinner ikke engasjerer seg i samme grad som menn, er faktorer som barn, familie – og økonomi. Idrett er jo i stor grad basert på frivillighet, kvelds- og helgejobbing, og det er ikke damer så interessert i. Skal vi få kvinner tilbake til idretten mener mange av dem at de økonomiske betingelsene må ligge til rette, de må få fristilling fra jobb, og det må være faglig utfordrende, tror Skari.

 

Hun er også overbevist om at kvinner kan lære litt av menn når det kommer til det å slappe av og ikke være så pliktoppfyllende og ”ordentlige”, i forhold til å skulle sørge for familie og hjem. For å illustrere forskjellen mellom kjønnene på dette området gir hun følgende eksempel – satt litt på spissen:

 

– Ser jenter en stillingsannonse med 10 punkt de må etterkomme, lar de være å søke om de ikke oppfyller samtlige 10. Til sammenligning søker guttene på stillingen om de kan svare ja på bare ett av punktene!

 

Selv om Bente Skari er opptatt av at kvinner blir mer synlige i lederstillinger, ønsker hun samtidig å understreke viktigheten av at kvinner ikke får jobb i kraft av å være kvinner, men fordi de er dyktige!

 

– Når Åsne fikk jobben som sjef for Ski-VM er det ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun er dyktig. Så det er viktig å ha med damer, men de må være med fordi de er kvalifisert og ikke fordi de er damer!

 

Kort om Bente Skari:

  • Født i Oslo 10. september 1972
  • Bosatt i Nittedal, gift med Geir Skari, har barna Filip og Oda. 
  • Dominerte internasjonal kvinnelangrenn i årene 1999–2003.
  • Har blant annet gull på 10 km i OL i Salt Lake City i 2002 og 14 verdenscupseirer på en sesong, totalt 42 verdenscupseirer.
  • Har 2–årig toppidrettsutdannelse og internasjonalt TD–kurs
  • Engasjert som rennleder i langrenn høsten 2007