Athlete

Kollen-bruset er verdensberømt

Hvorfor er Holmenkollen den tredje mest kjente idrettsarena i verden, med kun Wembley og Wimbledon rangert foran. Det er neppe bakken med sine 18 ombygginger og stadige dispensasjoner fra regelverket som har gjort susen. Nei, det er nok publikum, kultur og sakkyndighet som er årsaken.
- Fem mil gjennom Nordmarka i konstant jubelbrus er det største jeg har opplevd. Rett og slett en drøm, fastslo svensken Anders Sørdergren, etter å ha satt den suverene World up-vinneren Lukas Bauer på plass i 2008.
- Vi hopper i bedre bakker, men ingen ting kan sammenlignes med Holmenkollen. Stemningen og sakkyndigheten er i en klasse for seg, fastslo sveitseren Simon Amman etter sine to OL-gull som fortsatte med Kollen-seier i 2002. De har i grunnen sagt det alle sammen, bare med litt småklager på bakkeprofil og gamle fasiliteter innimellom alt skrytet.

Stjernene lot seg begeistre
Juha Mieto var kanskje den som sa det meste og beste om den gamle arenaen. Selv om vi ikke forsto alt på finsk. Men russeren Alexander Zavjalov, amerikaneren Bill Koch, polakken Adam Malysz, østerrikeren Toni Innauer, franskmannen Raphael Poiree, tyskeren Rene Sommerfeldt og alle de andre har i grunnen sagt det mer eller mindre. Østerrikes Gregor Schlierenzauer sa det slik: - For meg var det helt spesielt at jeg fikk æren av å bli den siste som vant i denne bakken med all sin historie før den skulle rives.
Likevel hadde både Gregor og alle de øvrige en bakgrunn for sine forventninger. Ingen skal tro at hverken Kaziyashi Funaki, Vladimir Smirnov, Elena Vaelbe eller Ronny Ackermann har hørt om Svein Sollied som vant kombinert i 1892, Lauritz Bergendahls 10 seire på fem år, Asbjørn Ruuds forestilling i frihetsrennet for 100 000 tilskuere i1946 eller ikke en gang Sverre Stensheims tre femmil på 60-tallet.

Skisportens mekka
Men de har snakket med hverandre, hørt historier og lært hele tiden at Holmenkollen er skisportens Mekka. Slik sitter igjen. Det ligger mange gode skihistorier gjemt i veggene på Skistua der premieutdeligen fant sted i en årrekke, eller der alle deltagerne har vært innkvartert opp gjennom årene. De snakker ski døgnet rundt uansett hvor de befinner seg rundt om i verden. Slik har Holmenkoll-historien rukket så mye lenger enn ut på sletta i hoppbakken. At TV og øvrige medier har brakt prestasjonene og historiene videre hører med til at Kollen-renomeet har nådd de fleste verdenshjørner
 Derfor er det at vi bør ta ekstra vare på kulturen og publikumet inn i Holmenkollens nye fase inn i en ny bakke.